-

Op de tonen van diverse muziekgenres - volks, klassiek, modern - brengen wij voor iedereen een smaakbaar vendelspektakel.
Door op de titel te klikken krijgt u - via ons youtubekanaal - een indruk van de muziek en/of vendelbewegingen.

Vendelier

Volksmuziek

  • De Vismarkt: Dit is een typische reeks op volksmuziek, in dit geval de wals ‘De Vismarkt’, gespeeld door de volkskunstgroep ‘Die Roselaer’ uit Oostrozebeke. Rustig opgebouwd naar de finale met hoge worpen.
  • De Kroon: Op een melodie uit de Brabantse volksmuziek uitgevoerd door de groep "Jan Smed" verplaatsen onze vendeliers zich meermaals in variaties op een cirkel. De figuren werden harmonieus op de muziek gelegd en leveren zo een vlot lopende combinatie.
  • Dubbele Ronckaert: Deze prachtige reeks is gemaakt voor een onbepaald aantal duo’s en behoort tot het repertoire van heel wat Vlaamse vendelgroepen. De reeks wordt uitgevoerd op de mooie melodie “Onder den toren”, gespeeld door het Brabants Volksorkest.
  • De Wals van Zemst: Op de tonen van de “Wals van Zemst" werd een vendelreeks gemaakt waarbij iedere combinatie die aan de linkerkant van het lichaam wordt gebracht, aan de rechterkant terugkomt. Deze symmetrische opbouw wordt veel gebruikt bij het vendelen op trombegeleiding. Voor vendelreeksen op muziek is deze opbouw echter zeldzaam.
  • Die Rooseebeekse: Eveneens een creatie van de vendelgroep ‘Die Rooselaer’ uit Oostrozebeke op muziek gecomponeerd door een van hun leden. De reeks is een goed voorbeeld van een figurenreeks op muziek. Op ieder afgelijnd deel van de melodie wordt 1 bepaalde vendelfiguur herhaald.
  • Tripel: In niets te vergelijken met het gelijknamige bier, maar toch is deze reeks - gedragen door een verfrissende melodie - een aangenaam voorbeeld van vendelzwaaien op een volks deuntje. Deze reeks werd geselecteerd als demonstratie op het Europeadefestival van 2007, 2011 en 2018.
  • Hertog Jan: Op een instrumentale versie van "Het lied van Hertog Jan" creëerde de groep Draposmaaiters deze vendelbewegingen met een steeds terugkerend refrein. Ook deze reeks werd geselecteerd als demonstratie op het Europeadefestival.
  • De Ring: Dit is eveneens een reeks op de Brabantse volksmuziek van de groep "Jan Smed". De vendelgroep Alferi uit Kaulille combineerde dit vlotte muziekje met goedlopende vendelbewegingen. De cirkelopstelling wordt in het eerste deel sterk benadrukt door uitvoering naar het midden toe.

  • Vendelier

    Klassiek en Modern

  • An der schönen Blauen Donau: Deze wals van Johann Strauss levert de muziek voor de eerste vendelreeks die de Stokkeslagers bij hun oprichting onder handen namen. Oorspronkelijk gemaakt als vendelreeks voor de wedstrijden binnen KLJ, werd ze door meesten van onze vendeliers in dat kader einde jaren '70 nog gezwaaid. De reeks is opgebouwd met klassieke vendelfiguren, die mooi op het ritme van de walsmuziek zijn gelegd.
  • Vredeslied: Het "Vredeslied" of "Ode an die Freude" komt uit de finale van de 9de symfonie van Beethoven. In 1972 werd het ook tot Europees volkslied gekozen. Het vertolkt zonder woorden, in de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit. De vendelbewegingen werden gekozen door de Gelmelzwaaiers uit Hoogstraten.
  • Il Silenzio: Op dit nummer van de beroemde Italiaanse Jazz trompettist Nino Rosso werd deze reeks gemaakt door de Lilse vendelgroep Alferitax. Na een opleidingsdag van het Vlaams Vendelarchief en het Instituut voor Vlaamse Volkskunst, besloten we om deze aan ons repertoire toe te voegen.
  • Walking back tot happiness: Deze reeks, op een instrumentale versie van Helen Shapiro’s grote hit “Walking back to happiness", komt uit de KLJ-werking en werd in 1978 samengesteld. De keuze van de muziek en een aantal oefeningen waren toen heel verrassend.
  • Fort Boyard: Op de generiek van deze nog steeds populaire Franse serie werd door onze collega's van Jovolka uit Kapellen deze pittige reeks voor 4 vendeliers gemaakt. Toen we tezamen optredens gingen verzorgen in México, hebben wij deze aangeleerd… en aan ons repertoire toegevoegd.
  • I can't explain: Op deze hit uit 2001 van de Nederlandse groep K-otic werd deze muziekreeks gemaakt als nummer voor de KLJ-vendelgildes. De verscheidenheid aan bewegingen maken deze reeks tot een aangenaam kijkspel.
  • Angels: Om ons aanbod op moderne muziek uit te breiden creëerden we op dit nummer van de Nederlandse symfonische-metalband 'Within Temptation" deze vendelreeks voor duo's waarbij we bewust gezocht hebben naar synchrone en tegengestelde bewegingen.
  • Zombie: Voor ons 25-jarig bestaan in 2019 wilden we enkele nieuwe reeksen maken op muziek uit ons oprichtingsjaar 1994. Zo kwamen we o.a. terecht bij The Cranberries en Zombie.
  • Second Walz: Ook voor de meer traditionele optredens hebben we, ter gelegenheid van ons jubileum, een nieuwe choreografie gemaakt op deze uitvoering van de Second Walz door André Rieu uit 1994, het oprichtingsjaar van de Stokkeslagers.

meer informatie vind je ook op

© 2022 De Stokkeslagers